Hur fungerar rutavdrag?
Rutavdrag är ett skatteavdrag som du kan göra för hushållsnära tjänster. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt, men flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning ingår också. Det är endast arbetet du kan göra avdrag för, material och resekostnader ingår inte.
Rutavdraget innebär att du får göra max 30% avdrag på arbetskostnaden när du anlitar någon för de tjänster som ingår i RUT.
Du kan dra av max 50 000 kr per år för RUT. Om du bor tillsammans med en person som också har rätt till rutavdrag kan ni göra avdrag för 50 000 kr var.
50 000 kr per år gäller för rut- och rotavdrag tillsammans. Så om du redan utnyttjat hela beloppet för en renovering så kan du inte göra rutavdrag under det året.
Läs mer om rotavdraget här >>
Du behöver inte ansöka om rutavdrag själv. Den som utför arbetet gör detta och drar samtidigt av beloppet på din faktura. Den som utfört arbetet begär en utbetalning från Skatteverket. När utbetalningen är beviljad förs beloppet in i din deklaration.
Vilka villkor finns för att göra rutavdrag?
Det finns olika villkor som måste vara uppfyllda för att du ska kunna utnyttja rutavdraget.
- Du måste bo helt eller delvis i den bostad där jobbet görs. Det går att utnyttja avdraget i semesterbostad, andelslägenhet eller en stuga du hyr. Du kan också få rutavdrag för tjänster i dina föräldrars bostad om det är du som betalar för tjänsterna.
- Ett dödsbo kan få rutavdrag för tjänster som utförts före dödsfallet, men inte arbete som gjorts efter detta.
- Du ska vara bosatt i Sverige eller betala skatt här för minst 90% av din totala inkomst.
- Givetvis måste det finnas rut- eller rotavdrag kvar att utnyttja
- För att få ta del av avdraget måste du ha fyllt 18 år vid beskattningsårets utgång.
- Arbetet ska vara betalt innan årsskiftet för att arbetet ska komma med i din deklaration året efter.
- Du måste betala tillräckligt med skatt för att det ska gå att göra avdraget.
Ta reda på om arbetet ger rätt till rotavdrag
Den som ska utföra tjänsten måste ha F-skatt. Du kan anlita en privatperson som betalar A-skatt. Då motsvarar det avdrag du får göra den arbetsgivaravgift som du redovisar i den förenklade arbetsgivardeklarationen. Den som utför jobbet får inte vara någon närstående. Alltså kan du inte anlita en nära släkting.
Det är utföraren och du själv som ansvarar för att typen av arbete ger rätt till rutavdrag.
Det finns många snåriga regler för hur du kan använda rutavdraget. Du kan till exempel använda RUT för barnpassning, men det finns en massa regler för vad som gäller.
Läs mer om vilka tjänster som innefattas av rutavdraget på Skatteverkets hemsida >> På sidan står också exakt vilka regler som gäller för varje tjänst.