Privatekonomi handlar om hur du hanterar dina pengar och klarar av att balansera inkomster och utgifter. För många är det svårt att få detta gå ihop och det är svårt att få några pengar över. Vi ger dig här några bra tips som kan hjälpa dig på vägen mot en förbättrad privatekonomi.
Planera din privatekonomi med hjälp av en budget
Innan du börjar fundera på hur du ska kunna minska dina utgifter måste du ha koll på vart dina pengar tar vägen i nuläget. För kassabok och notera allt du köper under några månader för att få koll på dina utgifter. Det är sedan bra att sätta upp en budget där du listar dina inkomster och bestämmer hur mycket pengar som ska läggas på olika saker. Vissa utgifter kan du inte göra så mycket åt, men det finns många delar där du kan minska utgifterna ganska enkelt. Att förbättra lånevillkor och slå samman lån kanske tar lite längre tid att ordna, men det finns saker att fixa under tiden.
Matkostnader
Kostnaderna för mat är en av de större utgifterna i ett hushåll. Genom att följa våra enkla tips kan du få ned matkostnaden rejält. Gör en veckomatsedel, skriv en inköpslista och håll dig till denna. Genom att minska spontanköp och storhandla en gång i veckan kan du spara mycket pengar. När du lagar mat kan du göra så det räcker till matlådor också. Att ta med egen mat till jobbet gör att du sparar mycket pengar.
Kostnader för lån och bolån
De allra flesta av oss har någon typ av lån och vanligast är det att ha bostadslån. Har du flera smålån kan det vara bra att försöka få ett banklån där du samlar alla smålån till ett större. Ett banklån kan ge dig bättre villkor och lägre ränta. Har du bolån kan du kanske förhandla med banken för att få ner räntan. Genom att amortera av på lånet sänker du också kostnaden. När du jämför olika lån är det viktigt att titta på den effektiva räntan. Effektiv ränta är allt det kostar dig att ha ett lån i ett år, inklusive fakturaavgifter och annat. Idag finns många bra sajter där du kan jämföra lån och även få erbjudanden från olika banker.
Försäkringskostnader
Kolla över dina försäkringar och se om du kanske kan avsluta någon utan att det påverkar ditt skydd. Genom att samla alla försäkringar till ett och samma försäkringsbolag kan du ofta minska kostnaden genom bättre pris eller rabatter. Det finns olika sajter där du kan jämföra försäkringar och kanske kan du hitta ett bolag som har bättre villkor än du har idag.
Kostnader för mobiltelefoni, streamingtjänster mm
Gå noga igenom de abonnemang du har för telefon, streaming och eventuella andra tjänster. Utnyttjar du ditt telefonabonnemang fullt ut, eller klarar du dig med mindre surf? Har du fast bredband hemma så kan du utnyttja detta för din mobil och behöver då inte lika mycket surf. Streamingtjänster ha de allra flesta idag, se över om du har flera, kanske behöver du bara en. Har du fast telefoni kan det vara läge att säga upp det avtalet. Prenumererar du på en dagstidning kanske du kan nöja dig med den digitala versionen. Ja, det finns många saker där du kan minska kostnaden.
Transporter
Du som har bil kan fundera över om du verkligen behöver denna. Kanske finns det någon bilpool där du bor eller kan det rentav löna sig att hyra bil vid de tillfällen där den verkligen behövs. Om du behöver bilen kan det vara värt att se över försäkringar och hur mycket du kör. Att samåka är ett bra sätt att minska reskostnaden och det blir också en stor miljövinst. För att spara pengar kan du välja en billigare bil när du måste byta.
Onödiga småköp
De flesta lägger mycket pengar på småköp som egentligen inte är alls nödvändiga. Att t ex köpa en kopp kaffe ute varje dag kostar en hel del, kanske kan du istället ta med kaffe hemifrån i en termos. Andra småköp som kan kosta en hel del i längden är godis och tidningar. Snusar eller röker du så försvinner pengarna i rask takt. Det kanske är dags att du försöker sluta.
Förhoppningsvis har du användning för något av våra tips för att förbättra din privatekonomi. När du får koll på din ekonomi så är det inte så svårt att spara pengar och få ner kostnaderna.